10 SPØRGSMÅL OM TAEKWONDO

Læs her om Taekwondos historie

Hvad er Taekwondo?

Taekwondo er en koreansk kampsport. Taekwondo kan føre sin historie mere end 2000 år tilbage. Taekwondo har efterhånden udviklet sig til en international anerkendt sportsgren. Taekwondo var således med ved de Olympiske Lege 1988 i Seoul og igen i 1992 i Barcelona.

Kan jeg dyrke Taekwondo?

Ja, selvfølgelig. Alle kan dyrke Taekwondo uanset alder og fysiske forudsætninger. I mange klubber træner både drenge og piger på 7 til 60 år. Normalt trænes der aldersinddelt på børne- og voksenhold.

Er Taekwondo farligt?

Nej. Den daglige træning giver både større smidighed, styrke og hurtighed. Ved konkurrencer, som er frivillige, forebygges skader igennem regler og udstyr, og i forhold til andre kontaktidrætter (fodbold, håndbold mv.) er der meget få skader i Taekwondo.

Hvordan får jeg det sorte bælte?

At få det sorte bælte kræver flere års træning. I Taekwondo skal du først igennem 10 bælteprøver, før du kan gå op til din første sortbælteprøve. Kravene til de enkelte bælteprøver er fastsat af Dansk Taekwondo Forbund i samarbejde med World Taekwondo Federation i Korea.

Hvordan foregår træningen?

Træningen starter altid med en god opvarmning for at undgå skader. Derefter trænes forskellige teknikker kondition og styrketræning, men også mental træning er en del af træningen. Disciplin er påkrævet under træningen bl.a. af hensyn til sikkerheden. Den traditionelle disciplin viser sig f.eks. ved særlige hilsemåder under træningen.

Er Taekwondo andet end træning?

Ja, udover de sociale arrangementer i klubben, mødes klubber ofte til fællestræning og weekendarrangementer. Endvidere arrangerer forbundet sommer- og vinterlejre, hvor det kammeratlige samvær er hovedformålet. Vi mødes også i konkurrencer hvor der konkurreres efter internationale regler.

Er Taekwondo andet end konkurrence?

Ja, kun ca. en tiendedel af alle der træner Taekwondo deltager i kamp. Det viser, at man godt kan træne Taekwondo uden at dyrke det som en konkurrencesport. Således er det i Taekwondo det vigtigste, at man konkurrerer med sig selv for at blive bedre.

Hvorfor har de hvid dragt på?

Den hvide dragt kaldes en dobog. Den stammer fra Korea og er meget praktisk til træningen af Taekwondo, da den er syet så den ikke generer ens bevægelser ved f.eks. høje spark. Det er ikke et krav, at man har en dobog for at kunne begynde at træne Taekwondo.

Hvordan banker jeg de andre?

Hvis du vil træne Taekwondo for at banke andre, må du håbe at de også dyrker Taekwondo, så du kan møde dem i en konkurrence. Det er strengt forbudt at bruge Taekwondo udenfor træningssalen. Taekwondo er effektiv selvforsvar, og må kun bruges som sådan.

Hvad får jeg ud af at dyrke Taekwondo?

Du kommer i god form. Du bliver smidig. Du bliver hurtig. Du får styrket din selvtillid og selvdisciplin. Du får en masse nye kammerater. Du får en masse oplevelser.